Bladen en Lesideeën Basisonderwijs

kerstman kaart animated

Een erg leuke kerstkaart, waarop de kerstman (door aan het wiel te draaien) een wens schrijft en die dan ook weer uitveegt. Ik heb deze kaart gemaakt naar een Engelse kaart met een sneeuwman er op.

Bij voorkeur beide bladen op 120 of 160 grams papier printen omdat anders het wiel erg slap is en gauw gaat scheuren.  Controleer even of de kopieerapparaat deze dikte aankan en of je eventueel handmatig moet invoeren. Na het kleuren worden de twee delen uitgeknipt; waarbij je wellicht even moet zeggen, dat ze de streepjes-lijnen mee (weg)knippen en aan de zijde van de arm de zwarte lijnen juist laten zitten. Voor erg handige leerlingen is uitsnijden ook een mogelijkheid.

De volgende stap is het gaatje maken in de dubbelarm van de cirkel. Omdat deze soepel moet kunnen draaien om de splitpen, zou dit ook goed kunnen met behulp van een revolvertang. Het meest lastige deel is het schrijven van de wens. Om spellingsfouten te voorkomen zou je een aantal standaard wensen (eventueel ook anderstalige) op het bord kunnen voorschrijven. Lange zinnen zoals Fijne kertdagen en gelukkig nieuwjaar gaat niet passen en een dubbele regel kan de kerstman tegelijkertijd niet aan. Dring aan op blokletters, omdat die het beste zijn te verdelen over de regel. Ook zijn hoofdletters aan te raden omdat die allemaal gelijke hoogtes em breedtes hebben.

Als de kerstkaart is uitgeknipt en dubbelgevouwen, dan zie je door de opening de "voorkant van de achterkant". Daarop laat je ter hoogte van de duim van de linkerhand een dubbele cirkelvormige potloodlijn  tekenen tot aan de muts. Hiertussen komen (weer met potlood) de letters te staan. Laat ze eerst de eerste, laatste en middelste letters schrijven en dan verder opvullen met de rest. Als alles naar wens is, kunnen ze de tekst overtrekken met een dunne stift of fine-liner en daarna als dat goed droog is de nog zichtbare potloodlijnen weggummen.

kerstman kaart cirkel

Bij het in elkaar zetten van de kaart moeten de pootjes van de splitpen niet te strak worden omgebogen, want anders draait het wiel niet soepel genoeg. De splitpen kan ook door de achterzijde, maar dat hoeft niet. Je kunt ook eventueel nog met een druppeltje lijm op de hoekpunten de voor- en achterzijde aan elkaar plakken.

 

download button  kerstman-kaart

download button  kerst-man kaart cirkels