Bladen en Lesideeën Basisonderwijs

paashaas

Je hebt nodig het kopieerblad van de haas (met de twee oren) op wat dikker papier en een los hoofd van het blad met de acht hoofden. Als je het te veel kleurwerk vindt, dan kun je overwegen om de afbeelding op gekleurd papier of dun karton af te drukken. Je kunt dan de bolle wangen en de binnenkanten van de oren van een andere kleur uitknippen en opplakken. Van het losse hoofd hoeven alleen de irissen gekleurd te worden.

Nu kan de haas worden uitgeknipt. De ogen op het grote blad worden het eerst uitgeknipt of uitgesneden; benadruk wel om de dikke zwarte rand er omheen niet weg te knippen/snijden. Het losse hoofd ook uitknippen; hier is het beter het zwarte randje van het ronde gedeelte ook eraf te knippen, omdat het anders misschien later uitsteekt.

paashaas animatedHet losse hoofd moet je nu tegen de achterkant van het hoofd plakken, zodat de ogen door de "vensters" zichtbaar worden. Erg belangrijk is om alleen op de plakstrook lijm aan te brengen. Overtollig achterhoofd kan bijgeknipt worden.

De ogen kijken naar links. Wil je dat wijzigen dan druk je de losse hoofden af zonder de pupillen. Als ze dan geplakt zijn, kun je de ogen zelf intekenen en kleuren.

De vier gaatjes kun je maken met een revolvertang (die van de oren al van te voren) of eventueel met een prikpen. De twee gaatjes in het hoofd gaan dus zowel door het voor- als het achterhoofd.

De oren (let op: er is een linker en een rechter) schuif je tussen de hoofden. Je duwt dan de split-pennen door  drie gaatjes en buigt aan de achter-kant de pootjes zo strak om, dat de oren nog kunnen bewegen, maar niet vanzelf naar beneden vallen.

Eventueel kun je nog een paasmandje maken van papier of een bestaand doosje of (pudding)bakje gebruiken om de paashaas aan te bevestigen, zodat hij mooi rechtop kan blijven staan.

 

download button  paashaas

download button  paashaas hoofden