Bladen en Lesideeën Basisonderwijs

film molen animated

Bij dit werkstuk ontstaat een filmpje aan de hand van 4 tekeningen. We starten met het molentje zelf. Je hebt nodig: 4 schotten, twee vierkantjes en een sate-stokje van ca. 25 cm (zonder scherpe punt). Onderaan deze bladzijde kun je de benodigde bladen downloaden.

figuur 1,2 en 3: Op het vierkant  worden langs de stippellijnen drie schotten gelijmd. Plak ze ook onderling vast.

figuur 4: Op de plek waar straks het vierde schot komt wordt het stokje in de hoek (bij het rondje) door het vierkantje gestoken.

figuur 5: Nu wordt het vierde schot vastgeplakt; vergeet vooral niet om het stokje zelf goed met lijm in te smeren, zodat het later niet slipt.

figuur 6: Tot slot wordt het andere vierkant met de stippellijnen naar beneden over het stokje geprikt en op de vier schotten vastgelijmd.

film molen instructie

Er zijn drie voorbeelden (loper, vogel en molen) gemaakt om de werking te tonen. Knip de vier plaatjes uit (misschien eerst kleuren?), vouw ze dubbel en bevestig ze op de schotten van het molentje met bijv. paperclips of kleine wasknijpers. Let daarbij wel op de juiste volgorde. Je houdt nu het stokje boven en onder tussen je duim en wijsvinger en laat het molentje draaien.

Nu je eigen fantasie. Er is een blad te downloaden met vier lege rechthoeken. Hieronder zie je tien suggesties; van eenvoudig tot wat moeilijker. Maar er zijn natuurlijk talloze andere filmpjes door jezelf te bedenken.

film molen suggesties

 

 

download button  film-molen schotten

download button  film-molen vierkanten

download button  film-molen leeg

download button  film-molen loper

download button  film-molen molen

download button  film-molen vogel