Bladen en Lesideeën Basisonderwijs

eeuwige kalender

Deze kalender bestaat uit een doosje van wat dikker (gekleurd?) papier en 4 kubussen van ook wat dikker (wit?) papier. Twee kubussen krijgen op hun vlakken de namen van de maanden. Met de twee andere kubussen moeten data van 01 t/m 31 gevormd kunnen worden.

Het is misschien wel leuk om de leerlingen dit (bv. bij de rekenles) te laten uitzoeken. Hier volgt de oplossing. De 1 en 2 moeten op beide voorkomen om 11 en 22 te kunnen maken. En ook de 0 moet op beiden staan, want anders kun je maar 4 data samenstellen, die met een 0 beginnen. Je hebt op beide kubussen nu nog 3 vlakken vrij. Dus op de ene komen daar de 3, 4 en 5 bij en op de andere 6, 7 en 8. Op deze manier zijn alle combinaties mogelijk. Je moet dan wel de 6 zo laten schrijven, dat die op de kop ook goed als 9 te "ontcijferen" is.

Ritsen bij het doosje is alleen mogelijk aan de achterzijde, zodat de stippellijnen aan de binnenkant terecht komen en ook het klepje op de juiste plaats komt te zitten. Bij de kubussen zijn de stippellijnen aan de buitenkant niet zo'n bezwaar. Bij de maatvoering is rekening gehouden met wat speling tussen de kubussen onderling en de rand van het doosje. Toch kan het nog wat lastig zijn om ze erin en eruit te halen. Het is daarom misschien verstandig om het klepje voor de kubus met de "reserve-maanden" niet vast te lijmen, maar er gewoon losjes tussen te steken.

eeuwige kalender voorbeelden

Kinderen vinden het meestal erg leuk om deze kubussen rondom de cijfers en maandnamen te versieren en zodoende een persoonlijk tintje te geven. Ook is het mogelijk (zie voorbeelden hiernaast) om een soort achtergrondje te maken, waardoor het bijvoorbeeld ook erg geschikt is als moeder- of vaderdag-cadeautje.

 

download button  eeuwige kalender doos

download button  eeuwige kalender kubussen