Bladen en Lesideeën Basisonderwijs

kubus figuren

Door middel van drie kubussen worden vier personen gevormd, waarbij het belangrijk is dat de delen bij de nek en het middel precies tussen de streepjes worden getekend, zodat de kubussen naadloos aansluiten.

Bij de overgang van de romp en de benen zou je kunnen zeggen, dat daar de riem of ceintuur zit of zou kunnen zitten. Kinderen vinden het middelste blokje vaak moeilijk. Daarom is het verstandig wat instructie te geven (zie rechter voorbeeld). Geef ook aan, dat je de armen op de rug of over elkaar kunt tekenen.

Omdat de blokken los gestapeld worden, kunnen ze door verdraaien voor grappige effecten zorgen. Eind november en begin december kunnen bv. Sint en Piet ook deel uitmaken van het viertal. Verder is het goed om er op te wijzen dat ze echt heel verschillende typetjes kiezen zoals: oud mannetje, vrouwtje, baby, soldaat, clown, bodybuilder, mannequin, sporter e.d. Het tekenen van dierfiguren en stripfiguren geeft vaak teleurstellende resultaten.

Een goede aanwijzing is ook om alle (onderdelen van de) figuren en face te laten tekenen en niet van opzij. Verder is het aan te raden om eerst met potlood te tekenen, dan in te kleuren en tot slot de potloodlijnen overtrekken met een dunne, zwarte stift of fine-liner. Voordat er geknipt, gevouwen en geplakt wordt, is het verstandig om eerst te ritsen; zeker als er wat zwaarder papier wordt gebruikt.

 

download button  kubus-figuren blad 1 hoofd

download button  kubus-figuren blad 2 romp

download button  kubus-figuren blad 3 benen