Bladen en Lesideeën Basisonderwijs

Deze tekenopdracht is in principe bedoeld voor groep 8 en misschien een enkele keer ook geschikt voor groep 7. Niet alleen nauwkeurig meten is vereist, maar ook wat "perspectief-gevoel" moet aanwezig zijn. Dat laatste is vaak goed te herkennen bij het tekenen van de ramen en de deuren.

flat perspectief instructie

We zijn uitgegaan van het formaat 22 x 30 cm, maar A4 is ook mogelijk. Dan zou in figuur 2 de bovenste vertikale maat 1 cm in plaats van 2 kunnen worden en in figuur 1 de rechter horizontale maat 7,7 cm in plaats van 8 cm.

figuur 1 Om goede verticale en horizontale lijnen te krijgen, moet je op de juiste afstand aan de randen eerst streepjes zetten bij de uiteinden. Teken alle potloodlijnen dunnetjes, want grote delen daarvan moeten later weer weggegumd worden.

figuur 2 Op de tweede verticale lijn van links worden vier streepjes aangebracht voor de boven- en onderkant van de flat en de etage-verdelingen. Van daar uit teken je de twee lijnen naar het linker verdwijnpunt en vier lijnen naar het rechter verdwijnpunt.

figuur 3 Hier zie je welke (delen van) lijnen moeten blijven; de rest wordt gegumd.

figuur 4 Tot besluit wat tips om de tekening af te maken. Bij bomen en lantaarnpalen is het handig eerst een hulplijn (zie stippellijn) naar het verdwijnpunt te trekken. Bomen, lantaarnpalen, spoorbielzen, strepen op de weg e.d. komen hoe verder weg, op de tekening steeds dichter bij elkaar te liggen/staan. Trek voor het kleuren alle potloodlijnen over met een dunne, zwarte stift of fine-liner.

flat perspectief voorbeelden