Bladen en Lesideeën Basisonderwijs

huis doorsnede dakvormen

Dit is een nogal arbeidsintensieve teken-opdracht. We beginnen met potlood en liniaal een zo'n groot mogelijk huis op te zetten; d.w.z. slechts een smalle witte rand rondom vrijlaten. Je kunt kiezen uit twee zoldertypes (zie afbeelding).

De bovenverdieping zou kunnen bestaan uit een grote slaapkamer, een kleinere slaapkamer, een badkamer en eventueel een overloop. De benedenverdieping bestaat dan bijvoorbeeld uit: zitkamer, gang, toilet en keuken. Daarna worden de potloodlijnen met een dikke zwarte stift en een liniaal overgetrokken. Misschien wel handig om hier wat oude, 2e hands linialen voor te gebruiken. Als de inkt droog is, gum je eventuele potloodlijnen weg.

Nu kan het invullen van de vertrekken beginnen. Het gemakkelijkste is om alles wat er staat, hangt, zit of ligt van opzij of van voren te tekenen en niet in perspectief. Bij de middelste voorbeeldtekening hieronder is dat grotendeels wel gelukt. De tekenares van dit huis moet trouwens wel erg opmerkzaam zijn, want ze tekent de tegels in de spiegel duidelijk kleiner dan de anderen er omheen.

huis doorsnede voorbeelden